Είτε ζείτε στην πόλη, είτε στα προάστια, είτε κάπου ενδιάμεσα, δεν μπορείτε να αποφύγετε το γεγονός ότι πλέον η ρύπανση είναι μέρος της καθημερινής μας ζωής. Αν και είναι πολύ σημαντικό όλοι να καταβάλουμε μεγαλύτερη προσπάθεια για να αντιμετωπίσουμε αυτό το παγκόσμιο πρόβλημα, όπως το να κάνουμε ανακύκλωση, το να καταλάβουμε την επίδραση που έχει η ρύπανση στο δέρμα μας—και τι μπορούμε να κάνουμε για να το προστατεύσουμε—είναι εξίσου σημαντικό.

Ο όρος ρύπανση χρησιμοποιείται πολύ γενικευμένα, έτσι θα κάνουμε μια πιο λεπτομερή ανάλυση του τι πραγματικά σημαίνει. Η εξωτερική ρύπανση προκαλείται από την εξάτμιση των αυτοκινήτων, τον καπνό, τη σκόνη του δρόμου, τις εκπομπές ρύπων των εργοστάσιων και άλλα. Και βεβαίως υπάρχει και η εσωτερική ρύπανση, η οποία περιλαμβάνει ρύπους όπως τη μούχλα, το καπνό των τσιγάρων, τα οικιακά καθαριστικά, τα φυτοφάρμακα και τα αέρια. Τίποτα από όλα αυτά δεν είναι καλό για το δέρμα σας. Όλοι αυτοί οι παράγοντες μπορούν να προκαλέσουν μεγάλα προβλήματα, όπως φραγμένους πόρους, πιο ορατές ρυτίδες, σκούρες κηλίδες και γενικότερα να κάνουν το δέρμα να φαίνεται θαμπό, χωρίς λάμψη. "Όταν η ρύπανση έρχεται σε επαφή με το δέρμα σας, ένα μέρος της παραμένει στην επιφάνεια, φράσσοντας τους πόρους και κάνοντας το δέρμα πιο θαμπό. Κάποια μικροσκοπικά σωματίδια όμως, μπορούν να μπουν στα βαθύτερα στρώματα του δέρματός σας, προκαλώντας φλεγμονές, ξηρότητα, αφυδάτωση, ακόμη και αντιδράσεις του δέρματος σε κυτταρικό επίπεδο, οι οποίες οδηγούν στην μείωση της ελαστικότητας και της σφριγηλότητας", λέει η εξειδικευμένη ιατρική-αισθητικός με έδρα τη Νέα Υόρκη, Jordana Mattioli.

Μια και δεν χρειάζεστε περισσότερο άγχος στη ζωή σας, η λύση για αποτοξίνωση του δέρματος από την ρύπανση που σας προτείνουμε είναι ευεργετικά χαλαρωτική: multi-masking. "Όλοι έχουν διαφορετικές ανησυχίες για την κάθε περιοχή του προσώπου τους και είναι σημαντικό να αντιμετωπίζουμε την κάθε μια αναλόγως", λέει η Jordana. "Κατά την διάρκεια μιας επαγγελματικής θεραπείας προσώπου, χρησιμοποιώ ταυτόχρονα 2 έως 4 διαφορετικές μάσκες. Γιατί να μην κάνουμε το ίδιο και στο σπίτι;" Γι’ αυτό, σας δείχνουμε πώς να προσαρμόσετε την αγαπημένη σας εβδομαδιαία τελετουργία και ταυτόχρονα να εξοπλίσετε το δέρμα σας καλύτερα ενάντια στη ρύπανση. Η αγαπημένη μας περιποίηση λοιπόν μόλις απέκτησε ακόμη ένα ουσιώδη σκοπό.Μάσκα #1: Αποτοξινώστε το t-zone.
Για να απομακρύνετε τις τοξίνες και τις ακαθαρσίες που φράσσουν τους πόρους, το συστατικό-κλειδί που χρειάζεστε είναι ο άνθρακας, ο οποίος προσελκύει φυσικά τις ακαθαρσίες και τις τραβάει από το δέρμα σαν μαγνήτης. Το City Block Purifying Charcoal Clay Mask + Scrub, δεν περιέχει μόνο φυσικό άνθρακα από μπαμπού, περιέχει επίσης πηλό καολίνης ο οποίος απορροφά το περιττό σμήγμα, ελαχιστοποιώντας την εμφάνιση μεγάλων πόρων με την πάροδο του χρόνου. Εφαρμόστε αυτή τη μάσκα αποτοξίνωσης μόνο στο t-zone (μέτωπο, μύτη και πηγούνι), καθώς οι περιοχές αυτές παράγουν περισσότερη λιπαρότητα από το υπόλοιπο πρόσωπο, γεγονός που οδηγεί πιο εύκολα σε φράξιμο των πόρων.Μάσκα #2: Ενυδατώστε & προστατέψτε τα μάγουλα σας.
Ενισχύστε την υδρολιπιδική ασπίδα προστασίας του δέρματος και ενυδατώστε τα μάγουλά σας με τη Moisture Surge Overnight Mask. "Τα μάγουλά σας τείνουν να είναι πιο ξηρά και πιο ευαίσθητα επειδή οι πόροι είναι μικρότεροι και δεν παράγουν τόση λιπαρότητα", λέει η Jordana. Αυτή η μάσκα είναι γεμάτη με υαλουρονικό οξύ, που όχι μόνο αναπληρώνει την χαμένη υγρασία αλλά βοηθά και στην ενδυνάμωση της υδρολιπιδικής ασπίδας του δέρματος. Όταν η υδρολιπιδική ασπίδα είναι ισχυρή, το δέρμα μπορεί πιο εύκολα να διατηρήσει την υγρασία που χρειάζεται για να λειτουργήσει και να προστατευτεί ενάντια σε εξωτερικούς παράγοντες που μπορεί να οδηγήσουν σε πρόωρη γήρανση.

Αφαιρέστε την μάσκα σαν επαγγελματίας.
Μετά από 5-10 λεπτά, η μάσκα αργίλου με άνθρακα θα στεγνώσει και θα γίνει γαλάζια — έτσι ξέρετε ότι η δουλειά της έχει ολοκληρωθεί και μπορείτε να την αφαιρέσετε. Σκουπίστε απαλά την μάσκα ενυδάτωσης από τα μάγουλά. Στη συνέχεια, ρίξτε λίγο ζεστό νερό στο πρόσωπο σας και χρησιμοποιώντας ένα καθαρό, μαλακό ύφασμα αφαιρέστε την μάσκα αργίλου, κάνοντας ελαφρύ μασάζ. Θα νιώσετε τις φυσικές—και φιλικές προς το περιβάλλον— χάντρες από διοξείδιο πυριτίου να κάνουν απαλή απολέπιση, απομακρύνοντας τις ακαθαρσίες και προωθώντας την υγιή ανανέωση των κυττάρων.


Μετά την απολέπιση, είναι πάντα καλό να εφαρμόζετε μια καταπραϋντική, ενυδατική κρέμα στο πρόσωπο. Αναζητήστε μια που περιέχει αντιοξειδωτικά, τα οποία μειώνουν τις ζημιές από τις ελεύθερες ρίζες που προκαλεί η ρύπανση και παρέχουν προστασία από μελλοντικές ζημιές. Αγαπάμε το Superdefense™ Night Recovery Moisturizer επειδή είναι γεμάτο με αντιοξειδωτικά και ενισχύει την υδρολιπιδική ασπίδα προστασίας του δέρματος.